ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ

Ο Αλέξανδρος Πνευματικός γεννήθηκε το 1960 στην Κόρινθο από τον Μιχάλη και την Αναστασία Πνευματικού (το γένος Σκούρα).
Είναι παντρεμένος εδώ και 27 χρόνια με την καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής Ελένη Μαυραγάνη, με την οποία έχει αποκτήσει τρία υπέροχα παιδιά.
Η μεγάλη τους κόρη Αναστασία, σπούδασε Χρηματοοικονομική και Τραπεζική Διοικητική στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και ολοκληρώνει το μεταπτυχιακό πρόγραμμα M.Sc. in Shipping Management του ιδίου Πανεπιστημίου. Γνωρίζει άπταιστα αγγλικά και γερμανικά.
Η δεύτερη (ηλικιακά) κόρη Μαρινίκη σπουδάζει στο τμήμα Ηλεκτρολόγων – Μηχανικών στο Technische Universität Braunschweig της Γερμανίας και παράλληλα εργάζεται ως επιτηρήτρια σε εργαστήριο του τμήματος Ηλεκτροτεχνίας του Πολυτεχνείου. Γνωρίζει άπταιστα Αγγλικά, Γερμανικά, Ισπανικά και Ιταλικά.
Τέλος, ο μικρότερος γιος, Μιχαήλ, σπουδάζει στο τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών. Γνωρίζει άπταιστα Αγγλικά και Γερμανικά.
Ο Αλέξανδρος Πνευματικός προέρχεται από αγροτική και φτωχή οικογένεια και από μικρός ξεκίνησε να εργάζεται. Από την  ηλικία των 15 ετών έκανε τα πρώτα του βήματα στον επαγγελματικό τομέα, καθώς ασχολήθηκε ως εργάτης διαδοχικά στις εταιρείες Cartonpack, BP Calpak, Ξυλέκο, Σωληνουργία Κορίνθου, Δασαρχείο Κορίνθου, στη Δασική Υπηρεσία ως δασοπυροσβέστης και σε οικοδομικές εργασίες, παράλληλα με τις σπουδές του.
Εισήχθη το 1978 στην Πολυτεχνική Σχολή του Παν/μιου Πατρών στο τμήμα Μηχανολόγων – Μηχανικών παραλαμβάνοντας το πτυχίο του το 1984. Από το 1987 έως το 2005 διετέλεσε Διευθυντής και Προϊστάμενος του τμήματος Τεχνικού Ελέγχου του Κ.Τ.Ε.Ο. Κορινθίας. Από μικρή ηλικία φάνηκε και η αγάπη του για την ενασχόληση με την πολιτική και τα κοινά, καθώς ως σπουδαστής συμμετείχε στο Φοιτητικό Κίνημα. Ανέπτυξε έντονη συνδικαλιστική δράση στον εργασιακό χώρο .
Ήταν μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου εργαζομένων στα ΚΤΕΟ.
Ήταν μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπουργείου Μεταφορών και του Πανελληνίου Συλλόγου διπλωματούχων μηχανικών .
Επίσης , υπήρξε μέλος  αντιπροσωπείας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.
Από το 2007 έως το 2011 ήταν μέλος του Συνδέσμου Προστασίας & Ορθολογικής Ανάπτυξης Κορινθιακού Κόλπου – Αρίων, από το 2011 έως το 2017 διετέλεσε Πρόεδρός του με σημαντικές παρεμβάσεις σε περιβαλλοντικά θέματα και ιδιαίτερα στο σταμάτημα της ρύπανσης του κόλπου από την κόκκινη λάσπη (πάνω από 700.000 τόνους ανά έτος) της εταιρείας «Αλουμίνιον Ελλάδος», ενώ από το 2017 έως σήμερα είναι Αντιπρόεδρος.
Από το 2013 έως το 2015 είχε εκλεγεί Αντιπρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Πελοποννήσου. Τέλος, από το 2014 έως σήμερα είναι στο Δ.Σ της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων  Ύδρευσης Αποχέτευσης.
Με την Τοπική Αυτοδιοίκηση ασχολήθηκε για πρώτη φορά το 1994, οπότε εξελέγη Δημοτικός Σύμβουλος Κορινθίων με τον ανεξάρτητο συνδυασμό του Γιώργου Ηλιόπουλου. Στις δημοτικές εκλογές του 1998 και του 2002 έλαβε μέρος ως υποψήφιος Δήμαρχος και ανακηρύχθηκε επικεφαλής της μείζονος Μειοψηφίας.
Ο Αλέξανδρος Πνευματικός πέρασε μέσα από έναν κυκεώνα εξελίξεων στην πολιτική ζωή, με ιδιαίτερα αυξημένους προβληματισμούς, και τον Οκτώβριο του 2006 εξελέγη Δήμαρχος Κορινθίων.
Από την πρώτη στιγμή της θητείας του επέδειξε έργο και αποφασιστικότητα και οι προσπάθειές του αναγνωρίστηκαν από τους πολίτες καθώς το Νοέμβρη του 2010 επανεξελέγη Δήμαρχος στο νέο Καλλικρατικό Δήμο Κορινθίων.
Οι στρατηγικές του, που έχουν πάντα ως γνώμονα το κοινό καλό, το όραμά του και οι προσπάθειές του για ένα δήμο ο οποίος θα είναι πλήρως ανταγωνιστικός και ταυτόχρονα κοντά στον πολίτη, τον οδήγησαν -για τρίτη φορά- στην επανεκλογή του ως Δήμαρχος Κορινθίων για την πενταετία 2014-2019. Πρώτη φορά στα χρονικά του Δήμου Κορινθίων εκλέγεται Δήμαρχος για 3 η φορά.